Solveris Community Access TV


A Communitiy Access TV egy alapjaiban újragondolt műsorelosztó hálózaton alapuló, egyedi OTT STB-on (Over-the-Top Set-top-Box) megvalósított közösségi televízió, mely akár már 100 belépő felhasználóval is gazdaságosan elindítható.

Az OTT STB-on 3 platfomot képes egyenként, vagy akár egyszerre is lefedni:

  • DVB (közvetlenül harmadik szolgáltatótól kapott RF jelen érkező adás)
  • IPTV (Multicast IP alapú SPTS csatornákon megvalósított adatfolyam)
  • HLS (Normál unicast livestream alapú műsorelosztás

Mivel a 3 platform 3 különböző műsorközlő hálózati szabványon alapszik (broadcast, multicast, unicast) így minden olyan igényt ki lehet elégíteni, ami ma követelményként állít egy otthoni TV felhasználó.

  • VOD műsorok (videótéka)
  • LiveStream támogatás
  • IPTV SD HD felbontással
  • Élő adás rögzítés

A Solveris CATV és CloudMedia együtt összekapcsolva egy olyan lehetőséget nyit ki a helyi TV hálózatot üzemeltető cégeknek, amellyel szolgáltatásukat extra tartalmakkal növelhetik.

m20_standard

Konténer? Kódolás? Platform?

A DVB és IPTV mindegyike MPEG2 Transport Stream konténert használ az adatfolyam A-ból B-be juttattására. DVB és IPTV között annyi a különbség, hogy a DVB-n egy TransportStream-ben több Program Stream-et illesztenek, ez az úgynevezett ProgramStream-ek. Mivel több PS van egy TS.ben, ezért ezt MPTS-nek (Multi Program Transport Stream)  nevezzük. IPTV esetében egy TransportStream-ben egy ProgramStream található, ezért ezt SPTS-nek (Single Program Transport Stream) nevezzük. 

A HLS, mint streaming formátum az adaatfolyam eljuttatására szintén TransportStreamet használ, de ebben már nem Program Stream van, hanem valamilyen (általában h264 video és AAC hang) kódolással.

  • A DVB egy frekvencán (például 128.5 MHz-en 8 MHz sávszélességen) egy MPTS-t tud közvetíteni. Ez a Multiplex. Ez a Broadcast adás.
  • Az IPTV egy IP címen UDP platformon egy SPTS-t tud közvetítetni több STB-nek, ez a Multicast adás..
  • A HLS egy IP címről, egy IP címnek tud eljuttatni egy adást. Ez az Unicast adás.

Sávszélesség harmadolása h265/HEVC kódolással

Amikor nem zártláncú (multicast alapú) rendszerről beszélün, hanemátlépünk az unicast streamingbe (pont-pont kapcsolat) akkor a műholdas (DVB-S) műsorszóráshoz hasonlóan a sávszélesség problémakörével találkozunk. Minnél több user kapcsolódk a kiajánláshoz, pontosan annyi sávszélesség kell mint a kliensek számának és a tartalom sávszélességének a szorzata. Pl. 1000 néző esetében egy 12 Mbps HD tartalom 12 Gbps streaming oldali kapacitást feltételez. 

Akár 1 Mbps csökkentés 1000 néző esetében 1 Gbps sávszélesség igény  csökkenést jelent, ami már jelentős. A HEVC kódolással egy 12 Mbps-es klasszikus MPEG-4 csatornát 4 Mbps-en lehet közvetíteni, azaz 1000 néző esetében 4 Gbps kapacitás szükséges.

Másképp fogalmazva, ugyan azon a csatornakapacitáson 3x több néző kiszolgálható. Ebben a kontextusban már megéri a HEVC kódolást bevezetni VOD és LIVE szinten is.  

Fejállomás építése IPTV platformhoz

CATV-1

IPTV fejállomás építése a célhardverek segítségével nagyon egyszerűen kivitelezhető. Nézzük meg mi minden kell hozzá, hogy a legvégén IPTV SPTS csatornákat kapjunk multicast UDP adatfolyamon. 

Rendelkeznünk kell valamilyen jelforrással, a legegyszerűbb egy vagy több RF kábelen érkező DVB-C/T/S jel.

Mit tud az általunk forgalmazott OTT STB ?

Audio codecs MPEG-1 layer I/II, MPEG-2 layer II, MPEG-2 layer III (mp3), Dolby Digital (optional), DTS (optional)
Audio formats MP3, MPA, M4A, WMA (optional), Ogg, WAV
Video modes 1080i, 1080p, 720p, 576p, 480р, PAL, NTSC
Video сodecs MPEG1/2 MP@HL, H.264, H.265 / HEVC HP@level 4.1, MPEG4 part 2 (ASP), WMV-9 (optional), VC1 video, XviD; HD video supporting (up to 40 Mbit/s and above)
Video containers MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, ASF, QT, WMV
Image formats JPEG, PNG, BMP, GIF, RAW
Subtitles DVB, SRT, text MKV
Playlist formats M3U, M3U8

mag254

Hogyan működik a rendszer?

A Solveris Community Access TV rendszerünk egy a fejállomáson elhelyezett szerver oldalból áll, valamint a klienseknél lévő OTT Set-top-Boxokból. Minden egyes STB saját serialNumberrel rendelkezik, mely egyedi és csak ennek ismeretében szolgáljuk ki az OTT dobozokat.

Az OTT STB-on nem található semmilyen program, azt minden egyes alkalommal a központi szerverről húzza le a STB, így mindig a legfrissebb verzióval rendelkezik. Amennyiben kikapcsolják és egy másik független helyen, független hálózatba dugják be a dobozt, akkor semmilyen információ nem nyerhető ki azon kívül, hogy hova kapcsolódik (redirect) a OTT STB.

A szerver oldalon amikor egy STB bejelenkezik, akkor kötelező a SN megléte, így annak hiányában (például valaki csak úgy kapcsolódik a központi szerverhez) akkor elutasításra kerül, sem csatorna listát sem VOD listát nem kap, így nem fog tudni mihaz kapcsolódni a STB.